Boekweit met gegrilde halloumi
Wat ik het allerleukste vind aan kleine boodschapjes doen is dat je ter plekke geïnspireerd kunt raken voor een avondmaaltijd of terug komt met een iets waar je wel van gehoord hebt maar waar je nog nooit mee gekookt hebt. Zo vond ik mezelf terug in de keuken met alleen maar een stuk bloemkool, wat sugersnaps, kruiden, halloumi en boekweit. Halloumi is een gekookte kaas die je kunt grillen. Het heeft niet veel smaak dus je moet het wel even marineren. Het is stevig van structuur in tegenstelling tot bijvoorbeeld tofu. Boekweit is wat ze noemen een pseudograan en daardoor glutenvrij. Het heeft de vorm van een piramide met een notige smaak en een bite. Je kunt het net zo koken als rijst dus 1 kop boekweit met 2 kopen water. Even aan de kook brengen met wat zout erbij, dan het deksel erop en op het kleinste pitje koken tot het gaar is. Dit duurt meestal 15 minuten. Je kunt het gebruiken zoals je couscous gebruikt of parelgort.
Ingrediënten
- 1 kop boekweit met 2 koppen water. Even aan de kook brengen met wat zout erbij dan het deksel erop en op het kleinste pitje koken tot het gaar is. Dit duurt meestal 15 minuten. Je kunt het gebruiken zoals je couscous gebruikt of parelgort.
- halloumi
- olijfolie gemengd met honing en flink wat harissa
- simpele dressing: 3 delen olijfolie, 1 deel azijn, een scheutje honing en wat zout en peper
- peterselie en bieslook
- crème fraîche met bieslook en zout en peper
- sugarsnaps
- bloemkool
- falafel balletjes
Instructies
- Eerst even een pannetje op het vuur met de boekweit en wat zout en toen aan de slag met de marinade voor de halloumi. Hiervoor kun je van alles gebruiken. Ik had behoefte aan iets pittigs dus heb ik olijfolie gemengd met honing en flink wat harissa. Dit is een pittige pasta van peper. Je kunt ook chiliflakes of verse rode peper gebruiken natuurlijk. Pak een wijde schaal, giet daar de marinade in en leg er de plakken halloumi in. Snij ze niet te dun anders kun je ze niet makkelijk omdraaien tijdens het grillen. Ondertussen even de bloemkool in de stoompan en de grilpan heet laten worden.
- Het is heel lekker om een dressing te maken die je door de warme boekweit kunt doen. Ik ben zelf een fan van een simpele dressing: 3 delen olijfolie, 1 deel azijn, een scheutje honing en wat zout en peper. Gelukkig had ik ook nog wat peterselie en bieslook in de koelkast liggen dus dat ging erbij. En tenslotte nog wat crème fraîche met bieslook en zout en peper erdoor om het geheel straks mee af te maken.
- Terwijl de halloumi marineert kun je de sugarsnaps even grillen met een beetje olijfolie. Daarna gaat de halloumi in de pan. Gril ze tot ze mooi van kleur zijn. Meng de dressing met de boekweit, de bloemkool en de sugarsnaps en schep dit op een bordje. Vervolgens leg je daar de halloumi en een lekkere klodder crème fraîche op. En ik had ook nog een paar falafel balletjes liggen die op moesten dus die mochten er ook bij.