We beginnen de kookles natuurlijk met een kopje koffie of thee met wat lekkers. Vervolgens ontvang je je schrift waarin je aantekeningen kunt maken en vertel ik je wat we gaan doen en vooral op welke manier. Dit is het theoretische deel waarbij ik in ga op de techniek van het gerecht en vertel over eventuele smaakcombinaties of het gebruik van kruiden. Stel dat we een Indiaas gerecht gaan maken, dan vertel ik over de kruiden, je gaat ze ruiken en je gaat een eigen kruidenmengsel maken voor een curry.
De kookles begint om 10.00 uur en eindigt om 14.00 uur. Tijd genoeg om rustig te koken en uiteraard alles samen op te eten! Eventueel is een middag ook mogelijk. Dan is de kookles van 13.00 tot 17.00 uur. We kunnen samen bespreken wat je graag wil leren. Het niveau maakt niet uit. Alles is mogelijk maar om je een idee te geven volgen hier wat voorbeelden:
Risotto: Je gaat je eigen bouillon maken van de schillen van gamba’s. Met de bouillon maak je de risotto. De gamba’s zelf eten we er natuurlijk bij! Ook een risotto met paddenstoelen mag natuurlijk niet ontbreken.
Pasta: Eerst ga je zelf pasta maken en dan kun je er ravioli gevuld met ricotta, spinazie en nootmuskaat mee maken. Of een rotollo gevuld met spinazie, zalm en dille. Of een lekkere pasta vongole…. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Pizza: In Italiƫ heb ik les gehad in het maken van de lekkerste pizza! Een eenvoudig recept waarmee je eindeloos kunt variƫren. Je zult zien dat hij ook heel goed lukt in je eigen oven thuis. Het beleg is goed maar simpel bijvoorbeeld een pizza met gegrilde aubergine of courgette.


Soepen: Hoe maak je nou eigenlijk een goede soep en veel belangrijker nog, hoe breng je hem goed op smaak? Vind je het moeilijk om te bepalen wat een gerecht nodig heeft om van wel lekker naar heel lekker te gaan? Leer dan nu hoe je groenten kunt roosteren waardoor de soep nog lekkerder wordt en hoe je zout, zuur en zoet kunt gebruiken om de smaak te verbeteren. We kunnen een pompoensoep maken of een minestrone met pesto. Maar een lekkere herderssoep met rode linzen en saffraan zal je vrienden versteld doen staan!
Salades: Tijdens de les ga je een simpele salade maken met een goede dressing. Je gaat olijfolie en azijn proeven en experimenteren met combinaties. Hoe maak je nou eigenlijk een goede dressing? Zit er veel verschil tussen een goedkopere en een duurdere olijfolie en azijn? Je gaat ook een goed gevulde salade maken met gerookte zalm, geroosterde wortel met komijn en verse dille. Als je een beginnende kok bent is dit een goede les om mee te beginnen omdat je veel leert over zoet, zuur en zout en het op smaak brengen van een gerecht.

Zoet: De zoete mogelijkheden zijn eindeloos. Als je wilt kunnen we een kruidige worteltaart maken, lekkere koeken, madeleines, citroentaart met merengue, tiramisu of een heerlijke cheesecake met limoen.

Tenslotte: Dit zijn maar voorbeelden. Mijn motto is: Alles wat ik kan maken, kan ik jou leren!