Venkel in de oven
Recept afdrukken

Venkel in de oven

Venkel belandde vroeger niet vaak in mijn boodschappenkarretje. Ik wist niet zo goed wat ik er mee moest doen. Maar nu ik het eenmaal ontdekt heb is het niet meer uit mijn keuken weg te denken net als venkelzaad. Maar de lekkerste manier om het klaar te maken is zoals ik het heb gezien bij Maarten Jan van de Vrede die een cateringbedrijf heeft en alles lekker kan maken. Bij hem heb ik ook rabarber, zuurkool en witlof leren eten. Het is zo eenvoudig! Je kunt het als bijgerecht eten maar ook op een salade leggen met een dressing met dragonazijn. Het is hoe dan ook heerlijk.
Gang: Bijgerecht, Salade
Keuken: Nederlands
Trefwoord: oven, venkel

Ingrediƫnten

  • 2 venkelknollen
  • Kwart fles witte wijn maar wat water kan ook.
  • Pernod of pastis
  • Roomboter
  • Knoflook in plakjes of venkelzaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de houtige uiteinden van de venkelknollen af en snijd ze vervolgens in plakken.
  • Leg ze op een bakplaat waarop je een vel bakpapier hebt gelegd.
  • Schenk de wijn over de venkelplakken en daarna besprenkel je ze met de pernod.
  • Leg op iedere plak twee plakjes knoflook en een stukje boter.
  • Strooi er nog wat peper en zout over en bedek met een natgemaakt en uitgeknepen vel bakpapier. Door het bakpapier stoomt het gaar.
  • Nu is het de truc om de venkel zo lang mogelijk in de oven te laten. Je hebt zeker wel een uur nodig. Eerst wordt de venkel helemaal zacht en daarna begint hij te kleuren. Maar je moet wachten tot hij begint te karamelliseren. Elke venkelplak moet een lekker bruin randje krijgen en het vocht zal helemaal verdampt zijn.
  • Dan is hij klaar en smaakt hij goddelijk!