Ga terug

Dukkah

Dukkah is een Egyptisch noten/specerijenmengsel dat vele vormen kent. Het ene recept vermeld amandelen en het andere gebruikt hazelnoten. Ik vind het zelf heel lekker om pistachenoten te gebruiken. Die geven het ook zo’n mooie kleur. Maar je kunt ook een mengeling van meerdere noten nemen. De specerijen verschillen ook nog eens per recept. Zo las ik net dat je ook nog anijs en venkel kunt toevoegen. Ook lekker! Maar deze versie is er een uit het kookboek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall. Hij gebruikt hazelnoten en mengt de dukkah met pompoen en olijfolie. Dat gaat dan 40 minuten de oven in op 180 graden.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Azie
Trefwoord: dukkah

Ingrediënten

  • 1 flinke hand geroosterde pistachenoten
  • 1 el korianderzaad geroosterd
  • 1 el komijnzaad geroosterd
  • 3 el sesamzaad geroosterd
  • 1 tl grof zeezout
  • ½ tl chilivlokken
  • Wat fijngesneden muntblaadjes als je die hebt.

Instructies

  • Doe de pistachenoten en zaden in de vijzel en maal ze iets fijner, maar niet helemaal tot poeder.
  • Meng alles door elkaar en bewaar het in een jampotje.
  • Je kunt Dukkah voor van alles gebruiken. Over salades, met olie en een stukje brood, als dip voor gekookte groenten……. Ga zo maar door! En ook heel lekker over de spruitjesstoof☺